Menu

Rookkanaal renovatie

Vele bouwkundige (stenen)  (rook) kanalen zijn in de loop van de jaren beschadigd geraakt door gebruik, veroudering, verzanding door rookgassen, scheuren door brand en invloeden van buitenaf. Het een en ander kan zichtbaar gemaakt worden door het uitvoeren van een rook-lek-dichtheidsproef en/of camera-inspectie.

Om de (rook) kanalen weer veilig in gebruik te nemen is het nodig om deze kanalen te repareren, vernieuwen of te vervangen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden.

De meest toegepaste methode is het inbrengen van een RVS-flexibele schoorsteenvoering. Deze voeringen, ook wel mantels genoemd, zijn er in drie uitvoeringen namelijk enkel gedraaid, dubbel gedraaid en Superflex. De enkelgedraaide voering wordt meestal enkellaags genoemd en de ander twee dubbellaags waarbij de laatste aan de binnenzijde extra glad is uitgevoerd om de (lucht) weerstand te verlagen en aanslag te verminderen. De enkellaags voeringen zijn geschikt voor gasgestookte toepassingen en de dubbellaags versies zijn voor toepassingen bij vaste brandstoffen (hout, pellets, kolen & olie).

Het aanbrengen van de buizen gebeurt uit één stuk. Ze worden onderaan vast gezet in cement, de ruimte tussen het "oude" kanaal en de nieuwe voering wordt opgevuld met vermiculite (brandvrije isolatie korrels) en op dak wordt het rookkanaal passend afgewerkt met een aansluiting met kap in cement.

Een andere optie is, als een flexibele voering niet tot de mogelijkheden behoort, de binnenkant van het kanaal te voorzien van een speciale hitte bestendige glijmortel cement laag. Hiervoor werken wij samen met een specialist.

De derde mogelijkheid is het plaatsen van een nieuw rookkanaal in plaats van, of naast, het huidige rookkanaal. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van RVS dubbelwandig geïsoleerde schoorsteen elementen.

Wij kunnen alle opties met u bespreken en als wij uw wensen kennen komt er vast een mooie oplossing uit.